Del 4

Kai Kants merkelige uttalelse hadde gjort Stein Saks-Holmseth mistenksom. Hans påstand om at M/S Covid hadde kommet fra Brasil stemte ikke med Gyldentands opplysninger at den kom fra Canada. At båten kom fra Amerika stemte jo, men var det fra nord eller sør. Kanskje kunne lasten som Einar Gran skulle inspisere, gi svar. Stein var nødt til å finne noen som kunne hjelpe han med dette. Å snakke med Gyldentand var uaktuelt, nei Stein måtte finne noen andre.
Ute ved Mørkved lå Gro Stiklings gartneri som Stein kjørte ut til. Utenfor sto den hollandske sesongarbeideren Stich Schpaade. Han hadde hatt en stri tørn med sin far Haage Schpaade og forlot byen Wijk an Zee å dro nordover etter en alvorlig arvekrangel.

-«Goede dag meneer de politie» – sa Stich når Saks-Holmseth kom.
-«Snakker du norsk» spurte Stein
-» Ja, een beetje»
-«Er Gro inne?»
-«Ja, zi is binnen» svarte Stich
-«Takk for hjelpen.» responderte Stein.

Inne i garteriet skvatt Gro Stikling der hun sto å plantet Stikkelbærfrø når Stein snublet i dørterskelen. Han unnskyldte seg og fortalte hvorfor han hadde kommet. Gro fortalte at hun ikke visste så mye om treslaget Hikkori, men hun hadde hørt at det var et hardt treslag som ble brukt til håndtak til redskaper og såler på treski. Mange brukte flis til røyking av kjøtt og fisk. Gro kunne også fortelle at Hikkori ikke vokser i Brasil.
-«Har du fått deg ny hjullaster, Gro?» spurte Stein.
-«Ja, Einar Gran kom med den som en betaling for en stor plantejobb jeg har gjort for han» sa Gro.
-«Jøss, det må ha vært en enorm jobb.» sa Stein svært overrasket.
Stein takket for opplysningene å kjøpte en Stemor da han syntes så synd på Gro at han hadde skremt henne. At han overhode ikke hadde noen grønne fingre lot han bli usagt.
I bilen tilbake til byen dukket det opp nye spørsmål inne i hodet til Stein.
Hva med selve båten da? Eller mannskapet? Kan de ha kommet fra Brasil?
Stein tok turen til havnefogd Inge Fjellberg for å høre om M/S Covid sto i havnevesenets skipslister. M/S Covid hadde ankommet natt til Palmesøndag, losset sin last ganske raskt og seilt videre videre Trondheim i nitiden.
Når politietterforskeren kom tilbake til politistasjonen i Tollbugata fikk han Einar Grans obduksjonsrapport som var nå helt ferdig. Og den
viste at han hadde spor av Hyposokloroid i blodet. Var det ingen ulykke alikevel som skjedde nede i havna?